keskiviikko 30. tammikuuta 2008

Painonpudotus numeroina

En malttanutkaan pysyä poissa täältä.

"Sopiva painonpudotustahti on puoli kiloa viikossa. Yksi kehon rasvakilo sisältää 7000 kcal energiaa. Puolen kilon painonpudotukseen tarvitaan teoriassa 500 kilokalorin energiavaje päivässä.
Tämä takaa että paino vähenee pääosin rasvakudoksesta eikä lihaskudoksen kustannuksella. (onko se nyt niin tärkeää sitten) Painontarkkailun tulisi olla sitä, että pitää kiinni säännöllisestä ruokailurytmistä. Kun ei päästä nälkää liian suureksi, syömisen hallinta on helpompaa. Kaloreiden karsiminen kannattaa aloittaa turhista naposteluista ja ylisuurten annoskokojen pienentämisestä. Energiansaannin tarkkailussa on syytä kiinnittää huomiota sekä ruoan määrään että laatuun.

Keho kuluttaa tunnissa painon kilojen verran kaloreita, joten vuorokauden energiakulutuksen ilman erityistä fyysistä aktiivisuutta saa selville seuraavalla kaavalla:
kehon paino x 24 = energiakulutus vuorokaudessa."

Käytännössä siis:

1296 kertaa 500 = 796 kcal/vrk eli noin 800 kaloria vuorokaudessa. Helvetti se on vähän! Pitäessäni kaloripäiväkirjaa tavoite oli tuo 800, mutta viime viikon tulokset olivat 959, 1020, 1460, 1240, ja 3050! Täytyypä vielä pistää tänne pikku pätkä syömisen hallinnasta ja motivaatiosta, perkele.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kun kirjoitit tuon. Olen jo pitkään etsinyt ns. tietoa perus kulutuksesta. Ja kiitti kun kävit blogissani. Alan varmaan käymään lukemassa tätä useammin. Ja yksi vinkki jonka olen itse testannut. Nälkä kasvaa syödessä. Eli jos otat leivän niin luultavasti sortuu ottamaan muutakin. Helpointa on kun on mahd. paljon syömättä vain niin ei tule otettua liikaa. Tsemppiä,pystyt siihen kyllä kun tarpeeski yrität!!

Anonyymi kirjoitti...

Nyt olet kyllä saanut jotain aika outoa tietoa tosta peruskulutuksesta. Ei ole mahdollista, että peruskulutuksesi on noin pieni, en tiedä missä vika, laskutoimituksessa, vai kaavassa.

Enegynetin kulutuslaskurissa sinun painoisesi ja pituisesi kuluttaisi päivittäin 1598.8 kcal olettaen, että liikkumisesi on minimaalista. Jos liikut kulutuksesi luontaisesti kasvaa, samoin jos nukut vähän jne.

Anonyymi kirjoitti...

Kalsium itseasiassa sitoo rasvaa. Kannattaa juoda rasvatonta maitoa.

Anonyymi kirjoitti...

Huh huh mitä paskapuhetta. Ei ihme, että monen laihduttajan laihdutus loppuu ennenkuin se alkaakaan. Jos meinaa pärjätä 800 kcal:in päiväsaldolla niin ihmekö tuo että tekee mieli kokoajan syödä ja kaikkea makeaa. Ja tämä pisti silmiini:

"Tämä takaa että paino vähenee pääosin rasvakudoksesta eikä lihaskudoksen kustannuksella. (onko se nyt niin tärkeää sitten)"

Tiedätkö, että lihas on tiiviimpää kuin läski (=rasvakudos)? Eli, jos verrataan kahta samankokoista ihmistä (pituus ja paino sama), mutta toisella on enemmän lihasta ja toisella läskiä, niin vaikka he ovat samanpainoisia niin läskipitoisempi joutuu käyttämään suurempia vaatteita. Lihas on tiivistä, läski löllyää ja tarvitsee enemmän tilaa.

Eli jos kuvittelet olevas niin kamalan lihava, suosittelen pikemminkin lihasten kiinteyttämistä kuin laihduttamista. Kauniit lihakset saavat erottua. Jos paino nousee vaikka ruokavalio on kunnossa (eli ei noita 800 kcal peruskulutus-soopaa vaan kunnon ruokaa!!!!) ja liikuntaa harrastaa, paino ei nouse sen takia että olisi lihonut, vaan sen takia koska olet kasvattanut itsellesi lihaskiloja eli painonnousu on positiivista!!

Sun kannattaakin siis heittää tuo vaaka mehtään ja ottaa mittanauha avukses! Mittaat säännöllisesti vyötärönympäryksen, reidet ja käsivarret ja huomaat kuinka ne kiinteytyy!